След мегаинвестицията на „Дънди“, и „Теклас“ влиза в Крумовград

В бившите казарми ще произвеждат резервни части за автомобили

След мегаинвестицията на компанията „Дънди Прешъс Металс”, и „Теклас България” прехвърля част от производството си в Крумовград.
Двете компании са в Топ 100 в България за миналата година.
„Теклас”, която произвежда каучукови съединения и пластмасови тръби за Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen, Volvo, Fiat, Оpel, Ford и Skoda, иска да купи 28 декара земя за производствени нужди, разкриха за 24rodopi.com от компаниягта. „Ще бъде построен цех, в който ще работят между 100 и 150 души”, разкриха от „Теклас България”. Кметът на Крумовград Себихан Мехмед потвърди пред наш репортер за сериозността на инвестиционното намерение. Тя е провела два разговора с ръководството на дружеството.
Общинският съвет в Крумовград вече е взел решение за частично изменение на ПУП в така нар. „казармено-жилищен район” в града. След като бъдат спазени всички законови рамки и след провеждане на търг за закупуването на земята от 28 декара, ще може да започне изграждането на базата за производство на авточасти.
„Теклас” има три завода в Кърджали, като преди време от дружество обявиха, че вече е готов проектът им и за четвърти. В момента се извозват работници от всички общини в област Кърджали, както и съседните Минерални бани и Стамболово, които са в състава на Хасковска област.
Припомняме, че положителен напредък бележи проектът за добив на златосъдържащи руди на находище „Хан Крум” край Крумовград, отбелязаха от „Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД.
В края на месец април 2016 година компанията закупи терена, на който ще се изгражда бъдещата площадка за добив и преработка на златосъдържащи руди от участък „Ада тепе”. От дълги години в България не е разкриван нов рудник, а именно това предстои да се случи в Крумовград. За всички етапи на строителството, през експлоатацията до рекултивацията, дружеството планира използване на най-нови технологии, които отговарят на световните стандарти по здраве и безопасност и опазване на околната среда.
Около 16 години след началото на проучванията и след многократни изменения,  вече е налице проект, отговарящ на всички съвременни изисквания по отношение на технологиите и на очакванията на обществото. Очаква се строителството да започне през месец септември, а първите количества златно-сребърен концентрат, какъвто ще е крайният продукт, да бъдат произведени през втората половина на 2018 г. Очакванията към проекта са големи, както за дружеството, така и за местните общности. С развитието на новия рудник и свързаните с производството мощности, се гарантира директна заетост за местното население, като в етапа на строеж на съоръженията ще бъдат ангажирани около 300 души, а 230 човека ще работят по време на експлоатацията. С развитието на проекта, в сферата на услугите и доставките, ще се увеличи индиректно заетостта и в местните фирми доставчици и подизпълнители, за да могат да отговорят на търсенето. Установено е, че на едно работно място в индустрията, обикновено се създават от 3 до 5 работни места в обслужващия сектор.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap