Спазиха традициите в Деня на лозаря в Малък Девесил

Стожер по традиционното зарязване на лозе през годините е осемдесет и три годишният родопчанин Альоша Кьосев

Днес жителите на крумовградското с.Малък Девесил с много музика и според традициите на населеното място  празнуваха Деня на лозаря –  Трифон Зарезан.

Четири десетилетия този празник събира хората от селото на обща веселба. Стожер на организацията по традиционното зарязване на лозе през годините е бил осемдесет и три годишният родопчанин Альоша Кьосев, който днес предаде „щафетата“ на новия Трифон в лицето на своя адаш Альоша Вранчев.

С много песни и хора самодейците от фолклорната група при НЧ „Светлина 1960“ в селото, поведоха празничното шествие, следвано от Новия Трифон, качен в пъстро украсена каручка. Зарязвайки ритуално лозата в двора на кметството в селото той благослови: „ Колкото капки в земята, толкоз берекет по лозята“ и поля с донесеното домашно вино.

Празникът бе уважен от Карамфилка Тюрдиева – директор на Дирекция „Образование и социални дейности“ в Общинската администрация в Крумовград, която предаде сърдечните поздрави от кмета на общината  Себихан Мехмед, за здраве и успешна година на празнуващите.

Празникът завърши с богата литературно музикална програма, трапеза, дело на трудолюбивите домакини, и с кръшни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link