Спират пенсиите на изселниците ни в Турция, ако не декларират, че са живи

Подават декларации два пъти годишно – до 10 февруари – за първото полугодие и до 10 август – за второто полугодие

Българските пенсионери, които живеят в Турция, са задължени два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи, за да им бъдат изплатени българските пенсии, съобщават от Националния осигурителен институт.

Това ще става през януари и юли на съответната календарна година. Пенсионерите ще трябва да се явяват лично пред официален орган в Турция за заверка на декларацията за живот. След това оригиналът на документа ще се изпраща до Националния осигурителен институт, дирекция „Европейски регламенти и международни договори“ на адрес: 1303, София, бул. „Ал. Стамболийски“ № 62-64, обясняват от НОИ.

 

Пенсиите на лицата, за които 

документът не е получен в срок до на същата, се спират. Изплащането им се възобновява след получаване в НОИ на въпросната надлежно заверена декларация за живот, подчертават от института.

Официални органи за заверка 

на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство – община, кметство, областна управа, нотариус и т.н.

Образец на декларацията за живот е достъпна на интернет страницата на НОИ в рубрика „За потребителя“/„Формуляри“/„Формуляри и образци по регламенти“/ „Образци на декларация за продължаване изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други държави“, информират от НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap