Средната заплата в Крумовград стана 2500 лева

12-те месеца добив на злато на Ада тепе край Крумовград превърнаха „Дънди Прешъс Металс“ (DPM) в лидер в добивната индустрия в България.

Освен постижението на DPM като обединен бизнес – в Челопеч и Крумовград, новото дружество „Дънди прешъс металс Крумовград“ също за първи път се нареди в топ 10 в секторната класация на „Капитал“, като отчете приходи от близо 140 млн. лв. и почти 33 млн. лв. печалба.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM) е произвела близо 30% повече злато от дейността си в България през 2020 г. Основната причина за ръста е, че миналата година беше първата, в която рудникът на компанията край Крумовград работи пълни 12 месеца. Увеличение обаче има и в производството на златен концентрат от мината в Челопеч, показват данните на дружеството.

Предварителните резултати сочат, че двете местни дружества на DPM – „Дънди прешъс металс Челопеч“ и „Дънди прешъс металс Крумовград“, са добили малко над 298 хил. тр.у. злато под формата на концентрат.

Общо 118.7 хил. тр.у. са произведени от рудника „Ада тепе“ край Крумовград, което е над два пъти повече от предходната година. Производството там започна в средата на 2019 г., а пълен капацитет беше достигнат в края на август.

Междувременно, благодарение на златната мина, средната заплата в Крумовград достигна 2500 лева бруто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap