Срокът за регистриране на тютюнопроизводителите е удължен до 29 май

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за реколта 2020 г. е удължен до 29 май, съобщи за „Нов живот” председателят на Управителния съвет Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 /НАТ – 2010/  Цветан Филев.

Заповедта на министъра на земеделието, храните и горите  Десислава Танева за удължаване на срока е по настояване на НАТ- 2010 . Аргументите на Асоциацията бяха, че заради извънредното положение в страната във връзка с коронавируса земеделските стопани са възпрепятствани при предвижването до  общинските и областните центрове.

Земеделските стопани подават заявление за вписване в регистъра по образец, копие от сключени договори за изкупуване на суров тютюн; документ удостоверяващ правното основание за ползване на земеделските земи – при площ над 5 дка/, информация, индивидуализираща земеделските земи, върху които се отглежда тютюн – при площ до 5 дка,  копие от протокол за количествата тютюн, изкупен за предходната година. Земеделските стопани, които са били регистрирани като тютюнопроизводители през миналата, но по някаква причина не са произвели и предали тютюн, попълват на бял лист декларация.

До момента в страната в регистъра са вписани близо 3000 земеделски стопани. По наши наблюдения до края на май се очаква да стигнат 5000, казва Цветан Филев.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap