Студ, сняг и затворени пътища в Гърция

Полярни температури, лед, затворени пътища и проблеми донесе циклонът „София“ над цялата територия на Гърция, пише vesti.bg. Гръцките гранични власти спряха пропускането на товарни автомобили на ГКПП Кулата/Промахон поради усложнена метеорологична обстановка и силен снеговалеж, съобщиха от „Гранична полиция“.
Над цялата територия на Гърция са регистрирани силни снеговалежи, дори в райони с много ниска надморска височина, предава гръцката национална телевизия ЕРТ.
По крайбрежието са отчетени ниски температури и бурни ветрове. По мнение на метеоролози се очаква валежите да намалеят следобед, но времето ще остане нестабилно. Тази сутрин са отчетени температури до минус 14 градуса във Флорина (Лерин), а снегът е надхвърлил дълбочина от метър и половина в планината Темпей (Северна Тесалия).
Държавата е „замразена“ от най-яростната атака на лошото време, наречена „София“. Освен за жителите в планините, бурята предизвика проблеми в цялата пътна мрежа на страната. След 17.00 часа в петък хората и машините се опитваха да запазят отворена магистралата Атина-Солун в района на град Ламия, област Фтиотида, Централна Гърция.
Гръцката гражданска защита е препоръчала да не се пътува в северната част на страната, въпреки че трафикът е напълно възстановен като по магистралата Атина – Ламия към момента не се изисква шофиране с вериги. Отстранени са проблемите по магистралата за Янина и по пътя за Трикала, където през цялата нощ е имало проблеми. Силните снеговалежи са блокирали пътища и планинските села в Тесалия, централна Македония.
Десетки дежурни екипи работят по възстановяване на електричеството, регистрирани са многобройни повиквания за автомобили, попаднали в снежен капан. По регионалните планински и второстепенни пътища в Македония, Тесалия, Епир, централна и западна Гърция движението може да се извършва само с вериги. Почти по цялата републиканска мрежа е забранено движението на камиони с тегло над 3,5 т.
Сериозни проблеми поради ниската облачност и лошите условия са възникнали на летище „Македония“ в Солун. Около 200 гръцки граждани, които е трябвало да кацнат с полет от Лондон, са били приземени аварийно в Тимишоара, Румъния. Регистрирани са многобройни оплаквания на пътници, които са недоволни от условията на летищата. Част от полетите за Солун са пренасочени към Атина и София./Марица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link