Събират в Крумовград производители на бял риган

Семинарът е открит за всички земеделски и неземеделски стопани от региона

 

Пред тях ще говори доц. д-р Станко Станев от Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък

Информационен семинар на тема „Възможности за култивиране на медицински и ароматни растения в района на Източните Родопи”  ще се проведе на 22 март, петък, в залата на Общинския съвет в Крумовград, съобщиха от Териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Кърджали. Лектор ще бъде доц. д-р Станко Станев от Института по розата и етеричномаслени култури в Казанлък. В началото той ще говори за общото състояние на производството на етерично-маслените култури в страната. След това ще се спре подробно на ботаническите и биологичните особености на белия риган, на основните моменти в отглеждането му, както и на перспективни медицински и ароматни култури, подходящи за отглеждане в Източните Родопи.

Както е известно, община Крумовград е един от най-големите производители  на бял риган в страната. Водещ производител е Сабахтин Караибрям, който беше обявен за Фермер на 2017 година на Кърджалийска област от Териториалната организация на Научно-техническите съюзи.

Белият риган е многогодишно растение. Съдържа етерични масла, заради които се използва като подправка, успокояващо средство, при настинки, за подобряване на храносмилането и в парфюмерията.

Семинарът в Крумовград е открит за всички земеделски и неземеделски  стопани от района и областта, които проявяват интерес към белия риган и етерично-маслените култури. Те ще имат възможност да зададат своите въпроси и да получат професионални отговори. Освен това ще бъдат запознати с възможностите за подпомагане по мерките на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Началото е в 11 часа.

Срещата  се организира от Териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието  в Кърджали и Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap