С щадящи тестове и в Кърджали: От вторник само след тест в клас

Вторник 16.11.2021г. ще бъде първият учебен ден за малките ученици в Кърджали чрез щадящо тестване. 

Изследванията ще се правят два дни седмично – вторник и четвъртък, като ще се провеждат в класните стаи преди часовете.

Тестването ще се извършва най-малко от двама души – учители, непедагогически персонал или медицински лица притежаваши зелен сертификат, като 100 лв. месечно ще получават учителите, които тестват ученици за COVID-19.

До утре 12.11.2021г. всички родители на ученици от 1-ви до 4-ти клас, трябва да декларират писмено съгласието си децата им да бъдат тествани, за да могат да учат присъствено.

Тестовете ще се правят с изследване на слюнка, като детето ще отделя слюнката си в торбичка или фунийка, след което тази проба се смесва с реактив, а капки от смесената течност се поставят върху тестова плочка.

Резултатът от теста се отчита между 15 и 30 минути след това. Важно за уточнение е че децата не трябва да са яли и пили течности минимум 30 минути преди теста.

При положителен тест на дете, то се изолира от останалите, а в същия ден тестът трябва да се повтори, но този път в лаборатория. Ако резултатът отново е позитивен, се карантинира цялата паралелка.

Децата чиито родители не са декларирали писмено съгласието си за тест ще учат дистанционно.

Защо се въвеждат щадящи тестовете в кърджалийските училища, след като в декларациите е записано,че същите трябва да се въведат при 500 на 100 000 заразени с COVID-19? Отговорът чуйте утре в сутрешния блок на радио Кърджали от 9:00ч.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *