„Теклас“: В Кърджали даваме добри заплати, но няма работна ръка! Във Враца има хора, а няма работа

150 милиона евро е инвестирала компанията „Теклас“ в България, основно край Кърджали. Още 30 милиона лева ще “инжектира”  „Теклас“ у нас, но във Враца.
Както вече 24rodopi.com писа, до края на годината производителят на каучукови и други изделия за автомобилната индустрия ще избере един от представените от местната власт терени и ще започне да строи завод. Целта на „Теклас“ е производството във Враца да започне през юни 2020 година.
От “Теклас” отбелязват, че в момента средната брутна заплата в кърджалийските заводи е 1200 лева, но има недостиг на работна ръка.
„Като възможни локации за новото си предприятие “Теклас” е разглеждала също Видин и Монтана, но в крайна сметка изборът е паднал върху Враца, защото се е видял по-оживен на инвеститора. При всички положения обаче целта е била Северна България, където недостигът на работна ръка не е така остър, както в южната част на страната. “Последните години във Враца само са закривани предприятия. Има хора с трудов опит, но на място няма достатъчно работодатели”, обясниха от общината, пише „Капитал“. В момента над 2000 души работят в други градове като Ботевград или Мездра и най-вероятно биха предпочели да не пътуват всеки ден, ако могат да получат подобна заплата във Враца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *