Тополчане – село на брега на язовир „Кърджали“, в което няма вода!

Тополчане е едно от 30-те села в Кърджалийско, което е воден режим заради трайното засушаване. От язовир Кърджали” го делят няколкостотин метра, а от двете му страни тека планинските дера, но в селото няма вода нито за пиене, нито за домакински нужди.

Пресъхнали кладенци и водоноски, които правят по няколко курса на ден, на места в труднодостъпни местности – така изглежда картината в района. Както вече 24rodopi.com писа, най-проблемно е село Болярци, а най-нервни са жителите на крумовградското село Егрек, където останалите без вода дупчат тръбите на съселяните си, които имат даже да поливане на градинките.
„На един километър имаме един кладенец и оттам носим вода за пиене, за пране. Остаряхме вече, осакатихме се от носене на вода. В подобна ситуация са още няколко села в района. Общината в Кърджали насочва към тях водоноски. На всеки жител се полагат по триста литра вода, но количеството не стига”, споделят жители на Тополчане, цитирани от БНР. „Август месец сме. Капка вода няма до днес. От 15 дена чакам за вода. Днес докараха. Откакто съм дошла тук, откакто съм омъжена, вече 42 години, никога не сме имали вода, особено през лятото”, твърдят тополчани.
От липсата на вода страда и туризмът. Преди няколко години Бейхан Садула се завърнал от Германия, където работел като строител. Със спечелените пари превърнал родната къща в място за гости, направил и басейн. Вярвал, че туристите ще остават при него заради красивата природа и чистият въздух, но хората си тръгвали заради липсата на вода.”Не е ли по-добре икономиката на Кърджали да се развива, от чужбина да дойдат да почиват тук и парите да се харчат тук”, разсъждава Бейхан. Според местните хора, институциите знаят за проблема, но обещанията идват само преди избори. Десетки са селищата без вода през лятото.
Както вече 24rodopi.com писа, най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където 15 села са без вода. В част от тях дори няма изградена водопроводна мрежа. Ообщинска администрация в Крумовград е подготвила проекти за водоснабдяване в тези села.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap