Топ терорист щял да атакува границата ни през Родопите?

Един от топ терористите на „Ислямска държава”, действащ в Европа, се е опитал да прекоси границата между Гърция и България, но не е успял. Това съобщават белгийски медии, отразяващи съдебното заседание срещу съучастниците на обезвредените терористи при операцията в източния белгийски град Вервие.
Абделхамид Абауд трябвало да се присъедини към джихадистите в Белгия, като не е изключено избраният от него маршрут за прекосяване на граничната бразда да е бил през Родопите.
През януари м.г. Абауд се намирал в Атина и координирал по телефона с джихадистите във Вервие преминаването си през границата. В крайна сметка той решил да пътува със самолет като наел проститутка, с която да изглеждат като семейство. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.
Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж.
През ноември м.г. Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица и бе убит при операцията на френските специални сили в „Сен-Дени”.
Той е определен от властите като „най-високопоставения оперативен работник” на ИД в Европа.
Припомняме, че само преди дни в Златоград бяха задържани 22-ма афганистанци, преминали незаконно границата в бус с български шофьор. Десетимата мъже и жени получиха условни присъди. Те са пътували нелегално заедно с 12 деца. Крайните им цели са били Германия и Австрия. Нито един от мигрантите не бе свързан с терористични групировки.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *