Традиционни облекла от Източните Родопи представи музеят в Кърджали (снимки)

Традиционни облекла от Източните Родопи представи Регионалният исторически музей в Кърджали в „Нощта на музеите”. Директорът на РИМ Даниела Коджаманова приветства гостите и сподели, че идеята на екипа на музея е да се покаже красотата на народното творчество, богатството на женската носия и чувството, което родопчанката е влагала при изработването даже на своето ежедневно облекло.
„Народът е създавал култура, която ние откриваме, пазим и с любов се опитваме да я предадем на всички вас, с идеята, че като станете приятели на миналото, ще предадете това отношение на вашите деца и по този начин традицията ни, културата и чувството ни към България ще остане все така живо”, каза Даниела Коджаманова.
Костюмите бяха представени от Соня Костадинова, етнограф в РИМ, а в ревюто участваха момичетата от танцовите формации при Общински център за култура и младежки дейности Кърджали. Присъстващите се запознаха с особености на всяка една носия от различните етнически общности – българи, българо-мохамедани и градско турско население. Соня Костадинова припомни, че дрехата е носела информация не само за етноса и за населеното място, но и за социалното и семейно положение на жената, както и за нейната възраст. Показани бяха носии от Ивайловградския край-Свирачи и Мандрица, от селата Пчеларово и Петково, от Беломорска Тракия, носии от Егрек, Безводно и Русалско. Заедно със сукманите и везаните ризи, бяха представени пъстри престилки и кърпи, колани и уникални пафти, наподобяващи дверите на църква.
В края на ревюто участници и гости извиха дълго хоро.
Стотиците посетители имаха възможност да разгледат всички зали в музея “Археология”, „Етнография” и „Природа”, както и най – новите експозиции „Кърджали – градът” и„Църковно изкуство”.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *