Тракийци се преклониха пред жертвите от 1913 г. в крумовградското село Аврен

В памет на жертвите беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя

Днес – 7 септември, Съюзът на тракийските дружества, съвместно с Тракийски женски съюз в България, организираха в село Аврен, община Крумовград, възпоменателно поклонение пред жертвите от 1913 година.

В околностите на с. Аврен в местността „Мъгленик“ след жестоки изтезания зверски биват посечени от турския башибозук 42 жени и деца. Отвлечените на 5 септември 1913 г. от с. Манастир, Гюмюрджинско (сега Северна Гърция) 37 жени и 5 деца (най- малкото от които е на 2 годинки) са крити по околните села и са намерени едва по средата на февруари 1914 г., хвърлени в една непроходима урва в околностите на с. Аврен, като е констатирано, че са избити месец по-рано.

В памет на жертвите беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя от Съюза на тракийските дружества, Тракийския женски съюз в България, Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ – Кърджали, Тракийско дружество „Кап. Петко войвода“ –Варна, Тракийско дружество „Руси Славов“- гр. Пловдив, Тракийско дружество „Екзарх Антим 1-ви“- Бургас и тракийските дружества от Момчилград, Крумовград, Джебел и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link