Трета експертиза „Какво е имало в главата” на Страшния стопаджия

Трета психиатрична експертиза ще трябва да докаже със сигурност една от двете тези на предишните две-вменяем или невменяем е бил Страшния стопаджия от Крумовград в момента на извършване на деянието.

Тя предстои да бъде назначена от съда в Кърджали, където отново ще се гледа делото, посочи известният кърджалийски адвокат Георги Белев, който е защитник на обвиняемия Касим Г.

Припомняме, че Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата на 21-годишния мъж и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Кърджали.

„Психиката на обвиняемия е увредена от употребата на наркотици. Не е можел да ръководи постъпките си!”.

„Обвиняемият не страда от психично заболяване или психични недостатъци, пречещи му да носи наказателна отговорност и да участва в наказателния процес”.

Две експертизи, две диаметрално противоположни мнения на медицински специалисти.

Това бе причината присъдата на Страшния стопаджия от Крумовград да бъде отменена.

Припомняме, че 21-годишният мъж получи наказание от 5,6 години „лишаване от свобода”, което трябваше да изтърпи ефективно. Той трябваше и да плати обезщетение в размер на 40 000 лева на потърпевшия служител на РИОСВ.

„Бях дрогиран, не помня какво се случи. Имам проблем с наркотиците”, това каза в съда 21-годишният, който стана известен в региона като „страшния стопаджия”.

Припомняме, че родопчанинът вдигна цялата полиция на крак след като наръга с нож длъжностно лице и открадна служебния му автомобил. Кървавият екшън се разигра край Крумовград на 1-ви февруари м.г.

21-годишният крумовградчанин бил взет на автостоп от служител на Екоинспекцията в Хасково. Когато водачът спрял служебния автомобил край спирка „Студен кладенец”, стопаджията извадил нож и наръгал 52-годишния в областта на гърдите. Свалил го от колата и избягал с джипа. Веднага били организирани издирвателни действия. Беглецът бил установен малко по-късно край хасковско село. Той бе задържан от полицията, а дни по-късно по искане на прокуратурата съдът в Кърджали постанови спрямо него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Повече от 6 месеца по-късно мъжът бе пуснат от килиите и влезе в режим „домашен арест”.

„Вследствие на употребата на наркотици той придобива една илюзорна представа. Приема за заплашително спрямо него поведението на околните, което е и причина за реакцията му. За съда е важно да разбере какво е било психичното му състояние към момента на извършване на деянието и дали той е можел да ръководи действията си. Това именно ще покаже третата експертиза, която да даде правота на едната или другата от предишните две”, коментира адвокат Белев.

Ако се докаже, че 21-годишният е бил невменяем той най-вероятно ще бъде настанен за лечение в специализирано заведение, като ще избегне затвора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *