Турската лира отново надолу

Все повече българи на пазар в Одрин

Рекордно ниски нива достигна турската лира през последните дни. Това провокира небивал интерес към близките до България градове като Одрин и Чорлу.

Броят на българите, предпочитащи да пазаруват в Турция, непрекъснато расте заради евтините стоки от първа необходимост. Пазарите и търговските центрове при съседите ни са пълни с туристи, особено през почивните дни, предаде БНР.

Никога досега турската лира не е била толкова евтина. У нас днес тя се продава за 18 стотинки. Низходящият тренд продължава повече от година, но сега обезценяването на турската парична единица е осезаемо.

Миналата седмица президентът Реджеп Ердоган обяви намерението си да експулсира посланиците на десет държави, сред които Германия, Съединените щати и Франция.

Причина за реакцията му беше общата позиция на дипломатите, в която те поискаха освобождаване от затвора на родения в Париж турски активист Осман Кавала.

До дипломатическа криза не се стигна, но турската лира претърпя допълнителен срив, който за хиляди българи се оказа прекрасна възможност за пазаруване в Турция. Купува се всичко – от дрехи и обувки до хранителни стоки, перилни препарати и мебели. Пътува се основно през почивните дни, най-вече до Одрин, който е само на десетина километра от границата.

Търговците в Одрин са доволни от наплива на българи от цялата страна. В града вече има табели на български език за улеснение на клиентите. Според Галина Стефанова от Кърджали има стоки, чиито цени са в пъти по-ниски от България.

Обратно на българите, които са доволни от слабата лира, населението в Турция търпи негативи. За момента няма затворени фабрики, но инфлацията е голяма, казва Мюмюн Топчу, български изселник в Бурса. Според него тежка зима очаква турците. Той смята, че ще трябва да се откажат от много неща.

Можете да видите актуалната цена на Турската лира в раздела Валутни курсове на сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap