Турската лира падна на 0,30 стотинки

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците да конвертират чуждестранната си валута в турска лира, като ги помоли да “оставят долара”, съобщава “Спутник”.

“Оставете долара и всичко останалото. Нека се обърнем към парите си, турската лира. Турската лира вече не губи стойност. Нека покажем патриотизма си така”, коментира Ердоган.

“В нашата икономика процесът на възстановяване е в разгара си. Всички числа показват това. А още ни казват, че потъваме… Всеки, който повярва в страната и инвестира в нея, спечели и ще продължи да печели”, допълва той.

От средата на 2018 г. Турция е изправена пред нарастващи финансови проблеми, като лирата се обезценява след няколко кръга на повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ и на фона на засиленото геополитическо напрежение със своите съюзници от НАТО.

През 2019 г. лирата спадна с още 10%, тъй като турското правителство забави ключовите икономически реформи на фона на нарастващото политическо напрежение в страната.

Миналата година турската национална валута се срина на фона на геополитическото напрежение и влошаването на отношенията със САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link