Турската лира се срина заради действията на Анкара

Валутните резерви на турската централна банка се изчерпват

Турската лира потъна спрямо долара и еврото в четвъртък. Към 13:30 ч. българско време курсът спрямо американската валута е с 3.12% нагоре и с 2.92% спрямо европейската.

Причината за срива са продължаващите опасения на инвеститорите относно действията на властите в Анкара да задържат ликвидността на турската лира на лондонската борса. Централната банка на Турция тази седмица предприе серия от ходове да подкрепи курса на лирата. Днес институцията обяви, че е повишила от 20% на 30% общия лимит за осъществяване суап сделки, чийто падеж не е достигнат.

В понеделник пък лимитът бе повишен от 10% на 20%. Ходът целеше да увеличи валутните резерви на Централната банка, които рязко се понижиха през първите две седмици на март. Именно затова финансовата институция иска да осъществява суап сделки за турски лири по-рано, отколкото е планирано.

Сериозният спад на валутните резерви на Централната банка предизвика трудни въпроси към Анкара за баланса на плащанията на Турция, както и за възможностите на банката да погасява вноските по външните заеми на югоизточната ни съседка. Друг въпрос е как и от кого банката ще търси извънредни резерви, ако се наложи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *