Турция върна маските, 800 лв. е глобата

След като месеци наред Турция се справяше добре с COVID-19, през последните две седмици в страната се наблюдава леко покачване на дневния брой заразени от Covid-19.

Експерти се страхуват за втора вълна от коронавирус, но здравният министър определи това „задържане“ на положението за временно, съобщи „Марица“.

Докато преди две седмици дневният брой заразени спадна до 800, то последните дни се наблюдават нови огнища на Covid-19, като последно 1429 души са с положителен тест през последните 24 часа в Турция. Така общият брой на вирусоносителите надмина 181 000, заяви министърът на здравеопазването Коджа в Турция вчера.

„Няма изненади, ние сме в рамките на очаквания диапазон на честотата на заразата.“, каза Коджа на пресконференция след онлайн среща на научния съвет за коронавирус в страната.

Понастоящем Турция е на 42-о място в световен мащаб по смъртност с 58 смъртни случая на милион, каза Коджа, като починалите от коронавирус са 4861 при 19 нови смъртни случая за последното денонощие.

Около 92% от починалите в Турция са били в рискови групи, по-податливи на коронавируса, добави министър Коджа.

България е на 73-о място с 26 починали на милион, което ни прави една от най-добре справилите се държави по този показател в Европа. Пред нас са държави като Гърция, Украина и Хърватска, а с по лоши показатели са всички водещи Европейски държави като Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания и други.

Министър Коджа подчерта, че докато Турция облекчава ограниченията, свързани с коронавирус, обществеността трябва да продължи да прилага защитни мерки, като носенето на маски и поддържането на социално разстояние, за да се гарантира, че скоростта на инфекцията не се увеличава.

Снощи турското правителство обяви ново решение, че носенето на маски на обществени места отново става задължително в Истанбул, Анкара, Бурса и други обласни центрове, като глобата за неспазване ще е в размер на 3150 турски лири (близо 800 лева).

Турция забелязва възходяща тенденция на ежедневния брой инфекции, след като кафенета, ресторанти, фитнес зали, паркове, плажове и музеи бяха отворени отново. Премахнати бяха ограниченията за пътуване в страната. А забраната за ненапускане на дома за граждани над 65 и младежи до 18 год бяха облекчени в началото на юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *