Турция преживя най-тежката си нощ. Полицаи превзеха Гези – видео

-Полицаи и протестиращи в Турция влязоха в директен сблъсък снощи. Палатковият лагер в парк “Гези” беше разрушен безкомпромисно от органите на реда, съобщава BBC.

Според свидетели това е най-тежката нощ в Турция от началото на протестите преди 18 дни.

Лекари съобщиха, че са ранени над 5000 души от началото на демонстрациите. Вчера са били ранени стотици. Полицията е използвала огромно количество сълзотворен газ и водни оръдия. Хотелът в близост до парк “Гези” се превърна в болница, защото лекари не бяха допуснати на определеното от протестиращи “бойно поле” в парка.

След снощните сблъсъци, най-голямото профсъюзното обединение на Турция, Конфедерацията на синдикатите на държавните служители, обяви, че в понеделник страната ще се скове от национална стачка. Очаква се от утре над 240 000 работници да прекъснат работа в почти всички сектори на страната.

В началото на тази седмица премиерът на Турция Реджеп Ердоган даде едноседмичен ултиматум протестите да спрат. В петък имаше успокоение на страстите в цялата страна, но неизпълнението на обещанието на Ердоган доведе до най-големия сблъсък между полицаи и протестиращи.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *