Убиха принудително 201 домашни птици в Панчево заради Нюкясълска болест

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари е обявено първично огнище от на Нюкясълска болест /псевдочума/ по птиците в личното стопанство на Шаип Мустафа Мюмюн от село Панчево, община Кърджали.

Резултатите от пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория  за „ Инфлуенца „А” и „Нюкясълска болест по птиците” към Националния диагностичен научноизследователски  ветеринарномедицински институт в София. За недопускане разпространението на болестта принудително са убити по хуманен начин 201 заразени и контакти  домашни птици – кокошки и пуйки, в три частни животновъдни обекта в село Панчево. Труповете са загробени съгласно изискванията. Извършена е ваксинация срещу Нюкясълска болест на около 5000 птици, отглеждани в селата Панчево, Повет, Сипей, Пропаст, Седловина, Гъсково, Бялка, Звезден, Зимзелен, Скърбино, Солище, Иванци и Промишлена зона Кърджали. Извършена е двукратна дезинфекция на помещенията, в които са били птиците умъртвените птици в Панчево, както и на улиците и дворовете пред тях,  каза шефът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев.

Със заповедта на д-р Дамян Илиев е определена  три километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Панчево, Повет, Сипей, Пропаст, Седловина, Гъсково, Бялка, Звезден, Зимзелен, Скърбино, Солище, Иванци и Промишлена зона Кърджали, както и десет километрова наблюдавана зона, в която попадат 48 села на територията на община Кърджали и Момчилград. Разпоредено е домашните птици, отглеждани в двете зони, да бъдат затворени в личните дворове. Забранена е търговията и предвижването на птици и продукти,   добити от тях, както и организирането на панаири, пазари и изложби и други струпвания на домашни и други птици.

Клиничните прегледи по птиците, отглеждани в двете зони ще продължат до отмяна на заповедта. Периодично такива прегледи се извършват и в останалите населени места в областта, уточни д-р Георги Грозев.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени .

Последните две огнища от Нюкясълска по птиците в Кърджалийско  бяха констатирани през септември и октомври  2017 г., съответно в Глухар и Фотиново, а в страната през декември същата година в Бенковски, Старозагорско.

Псевдочумата по птиците, нарича още Нюкясълска болест, е остро силно контагиозно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко по пуйките, фазаните и токачките. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството.

Валери КОВАЧЕВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *