Улица на името на ст. лейтенант Николай Саръев, загинал при атентата в Кербала откриват в Крумовград

Откриват улица в Крумовград на името на старши лейтенант Николай Саръев – един от петимата български войници, загинали при атаката срещу контингента ни в иракския град Кербала преди 20 години.

Саръев е и племенник на Покръстителя на Родопите отец Боян Саръев, който почина на 27 декември.

Военнослужещи от силите за специални операции и жители на града почетоха паметта на старши лейтенант Николай Съраев с пет залпа и минута мълчание. В родния му град се проведе и възпоменателна церемония.

„Един знак към младите, към тези, които трябва да помнят, че терористичните атаки ги има в живота и с пожелание никога повече да не се случват. И с пожелание паметта на Ники Саръев да не изчезва от този град. Момче, което отдаде себе си и живота си в името на България“, каза кметът на Крумовград Себихан Мехмед.

На церемонията присъстваха командир ген.-майор Явор Матеев и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. По думите на Запрянов следващата година в София ще бъде открит паметник в памет на жертвите от атентата в Кербала.

Улицата на името на ст. лейтенант Николай Саръев ще минава през бившото поделение. Общината предвижда да бъде поставена и паметна плоча в памет на българския военнослужещ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *