Улиците в Егрек опустяха

От две седмици улиците в крайграничното крумовградско село Егрек са почти пусти.

Притеснени от коронавируса хората са се затворили по домовете си. Избягват близки контакти. Излизат само до магазините за хляб.

Питам кмета на селото Милена Тоскова – какво се промени след въвеждането на извънредно положение, а тя ми отговаря – няма го оня живот и онова движение от преди петнадесет-двадесет дни.

Коронавирусът е най-коментираната тема, не минава разговор без нея, дори и да е по телефона. Автобусите за Крумовград и Кърджали не пътуват. Сутрин, когато тръгваха и вечер когато се връщаха центърът се изпълваше с хора. Сега пътуват само тези, които работят в Крумовград и тези, на които трябва неотложно да напускат селото. Използват собствен транспорт.

В Егрек има три хранителни магазина, които работят. Заредени са добре, няма дефицит на стоки от първа необходимост. Както навсякъде и тук когато се е заговорило, че коронавирусът набира скорост и идва към България, хората са се позапасали с брашно, олио, ориз и захар.

В момента около двадесет души от Егрек работят във Франция. Заминали са през януари. Близките им тук се притесняват. Ситуацията там е тежка. Франция е една от страните в Европа с най-много засегнати от коронавируса. Затова поддържат постоянна връзка с тях по интернет. Една част от тях са по домовете си, а друга продължават да работят.

Коронавирусът е объркал плановете на други двадесет човека от селото. Групата е трябвало да отлети за сезонна работа във Франция в края на април – началото на май. Чакат известие от работодателите. След брифинга на Централния оперативен щаб в четвъртък вечерта, когато беше обявено, че коронавирусът е стигнал до Кърджали и Хасково хората са малко по-притеснени.

Но те са добре информирани за заболяването, гледат телевизия, запознати с заповедите на министъра на здравеопазването и кмета на общината, спазват противоепидемичните мерки, твърди кметът. Когато погледнете през прозореца на кметството по какво разбирате, че в се случва нещо необичайно, питам кмета.

Улиците са почти празни, пред магазините няма хора, ресторантът не работи, училището и детската градина са празни, по улиците не виждам деца и усмивки, отговаря ми Милена Тоскова. Дори в петъчните дни в Егрек е тихо и смълчано. Джамията е затворена. Втора седмица няма петъчна молитва. Така е и днес.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap