Ути Бъчваров ще забърка най-големия миш-маш у нас и… ще се скъса да яде лютеница

Кирково се стяга за първия Фестивал на чушката

Най-известният телевизионен кулинар у нас – Ути Бъчваров,  ще забърка най-големия миш-маш, за да нахрани всички присъстващи на Фестивала на чушката в Кирково.
Както вече 24rodopi.com писа, Ути ще дегустира и кулинарните шедьоври от конкурса за „Най-вкусна домашна лютеница“. Изискването е гозбите да са приготвени с прочутата кирковска червена капия, известна в цяла Южна България.
Празникът ще бъде открит със 100 каба гайди. Чакат се и много гости от съседна Гърция – от побратимената община Мароня, от община Ариана и други.
„Идеята на Фестивала е колкото може повече да се популяризира производството на тази зеленчукова култура, така и Кирково като туристическа дестинация“, заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Целта е на 10 септември, когато е есенният празник на общината, да бъде поставено началото на една нова традиция.
Лично кметът на Кирково Шинаси Сюлейман ще връчи грамоти и предметни награди на победителите. Желаещите могат да участват и с традиционни ястия, художествени предмети и сувенири, както и с домашно приготвени продукти. Разбира се, гостите ще могат да си купят и от новата реколта червена капия.
Местни жители подготвят и друга изненада. Гостите на фестивала имат шанса да се разходят и до съседното село Шумнатица, където се намира най-старата действаща воденица на възраст повече от 200 години, която е туристическа атракция, съобщиха ок пресцентъра на Общината. От нея гостите ще могат да си закупят питки.
Участие ще вземат танцовите самодейни групи от община Кирково, ще гостува група „Фенклуб“ от Смолян, хумористи ще забавляват родопчани. Очаква се да пристигнат и музиканти от Гърция. Празникът ще завърши с народно веселие с участието на оркестър „Канари“.
24rodopi.com
Снимка: “Готвач Бг”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *