Ути ще готви огромен миш-маш, „Канарите” ще свирят, Веселин Маринов ще пее – Кирково дава началото на Фестивал на чушката!

Целта на Общината: Засилване на интереса към зеленчукопроизводството
На 10 септември, в деня на традиционния есенен празник на община Кирково, ще бъде поставено началото на Фестивал на чушката. Целта на общинското ръководство е да засили интереса към зеленчукопроизводството, а в същото време да внесе и ново събитие в културния календар на Кирково. В рамките на фестивала ще бъдат организирани различни културни мероприятия. Тази година са засяти над 700 дка чушки на територията на община Кирково, като най-голямо е количеството на декарите в района на с. Чорбаджийско, откъдето са и най-големите производители.
Зам-кметът на Община Кирково Валентина Димитрова отговори на въпросите ни, свързани с Фестивала на чушката.

– Какво целите с подобен фестивал?

-Основната цел на този фестивал е да се популяризира отглеждането от местното население на традиционната българска чушка като емблема на региона и поминък на голяма част от населението. От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в нашия край, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаляване както на площите, така и на стопаните, отглеждащи тютюн. В последните няколко години  голяма част от селскостопанските производители се преорентираха и сега районът е най-големият производител на чушки в областта.

 – Фестивалът на чушката ще стимулира ли развитието на туризма в района?

-Основна идея при организирането на Фестивала на чушката е да популяризираме отглеждането на традиционната българска чушка като основен зеленчук в нашата кухня и в същото време да се търсят алтернативи за повишаване на доходите на местното население като съчетаем всичко това с развитие и обогатяване на културния живот, съхраняване на самобитността, обичаите и традициите, както и да търсим начини чрез тези наши идеи да стимулираме и развитието на туризма в общината, който е един от основните ни приоритети.
Искаме чрез този наш празник да засилим интереса на хората към зеленчукопроизводството и в същото време да внесем нещо ново в нашите празнични дни, дори в целия ни културен календар. Много ни радва фактът, че напоследък се наблюдава засилен интерес на младите хора не само от нашата община към българското, родното, традиционното и все повече те се включват в нашите мероприятия. Ние искаме да откликнем на техните желания като се опитваме да търсим разнообразни форми за развитие и обогатяване на културния живот и запазване на обичаите и традициите.

– Какво съдържа програмата на фестивала?

-През целия ден ще има богата музикална програма, много конкурси, награди, песни, танци и изложби. Специален гост на фестивала ще бъде Ути Бъчваров – най-известният телевизионен кулинар у нас, който ще приготви прочутия миш-маш за всички гости на празника на фона на песните на Веселин Маринов.
Ути ще оценява специалитетите в организирания кулинарен конкурс. Фестивалът ще бъде открит от 100 каба гайди .Най-малките участници ще имат възможност да се изявят с рисунки на зеленчукова тема в детска шатра.Фотоизложба ще запознае всички, които проявяват интерес към процеса на произвеждането на чушките и най-добрите производители. Участие в програмата за празника ще вземат танцовите самодейни групи от община Кирково. Танцова група „Фен” клуб от Смолян ще е тук, а хумористи ще забавляват малки и големи.
Специални гости на празника ще бъдат и нашите приятели от Мароня-Гърция, които ще пеят и свирят на гръцки и турски език. Празникът ще завърши с кръшните хора  и песни на любимия на всички ценители на народната музика оркестър „Канари”.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap