Учениците от Мост са първи в „Млад огнеборец”, 6000 деца са били обучени в инициативата за 17 години

Отборът на ОУ „Христо Смирненски” в село Мост се класира първи в областното състезание „Млад огнеборец”. Турнирът се проведе на стадион „Родопи” в Момчилград. Участваха шестте отбора-победители в районните състезания  от общините Кърджали, Момчилград, Крумовград, Подкова, Ардино и Джебел. След надпревара в две дисциплини –  “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия” първото място зае отборът от село Мост. На второ място е СОУ „Васил Левски” в Крумовград, трети е СОУ „Никола Вапцарав” в село Бенковски.
Началото на младежките противопожарни отряди е поставено през 1999 г., когато по инициатива на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, съвместно с Министерство на образованието и науката е утвърден статутът на “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в редица европейски страни. Освен като извънкласна форма младежките противопожарни отряди могат да функционират и под формата на свободно избираем предмет в училищата.
Регионална дирекция  “ПБЗН” Кърджали е водеща в изграждането и функционирането на МПО “Млад огнеборец”. Движението зае важно място в живота на подрастващите като привлекателна форма в извънкласната училищна дейност. От създаването до сега над 6000 момчета и момичета, преминавайки през тези отряди, се запознаха както с основните правила  така и с начини за действие и поведение при пожари, бедствия и аварии. Броят на МПО на територията на Кърджалийска област през настоящата учебна година е 38 с 451 ученици. Броят на отрядите е бил най-голям през учебната 2007-2008 г. – 41 с 517 ученици, което е трето място в страната след София град и Пловдивска област.
Най доброто класиране на отбор от Кърджалийска област на републиканско състезание е през 2004 г. в КК „Албена”, когато отборът на СОУ „Отец Паисий” в село Кирково зае четвърто място в крайното класиране.
През миналата 2015 г. отрядът на МПО „Млад огнеборец” от ОУ „Хр.Смирненски” в село Мост, община Кърджали, се  класира на осмо място на републиканските състезания. Отбори от област Кърджали са  участвали в традиционните  турнири на МПО „Млад огнеборец” за преходна купа „Юлиян Манзаров” в Ловеч и турнир за купа „Свиленград”.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *