Учениците от СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград втора година реализират дейности по иновативен проект „Ние в XXI век“

Иновацията е система от уроци и практически занятия в часовете на класа, по български език и литература, обществени и природни науки и изкуства, както и в групата за свободна форма на подготовка по ИТ в три области на компетентност по гражданско образование: кариерно ориентиране, толерантност и етнорелигиозен диалог и здравно образование.

В изпълнение на дейностите, планувани по иновативния проект за учебната 2019/2020 година, в областта на кариерното ориентиране на 16.12.2019 г. в залата за конференции, ръководителят на  учениците от „свободна форма за подготовка“ по информационни технологии, Веселин Тосков представи пред учениците от четвърти клас професията „Разработчик на мобилни приложения“. На срещата присъства  г-н Цветан Терзиев, директор на училището, както и класните ръководители – Кичка Арнаудова, Здравка Терзиева, Бояна Янкова и Фани Огнянова.

Презентацията започна с кратък клип за създателите на иновативен проект „Ние в XXI век“ и за трите области на компетентност по гражданско образование: кариерно ориентиране, толерантност и етнорелигиозен диалог и здравно образование.

Г-н Тосков презентира информация за професията по атрактивен и забавен начин, достъпен за четвъртокласниците, като се основаваше на фактите, че тези специалисти:

  • са много търсени поради бързото разпространение на преносими устройства – смартфони и таблети и постоянната необходимост от нови и същевременно иновативни приложения;
  • пишат програми в специална интегрирана среда за разработване с помощта на програмни езици, като Java, Objective-C и C ++. Това означава, че програмирането е важно умение, което трябват да са усвоили;
  • избират операционната система (мобилната платформа), за която ще изработват приложение (напр. Android на Google или IOS на Apple), след това учат езиците за програмиране и средата на разработка на софтуер;

–  обикновено извършват проектиране, програмиране, тестване, отстраняване на грешки, мониторинг и документиране на промените в мобилните приложения;

–  могат да работят в редица отрасли, включително финанси и публичния сектор;

  • отделно от програмирането на високо равнище и свързаните с него технически умения следва да притежават креативност, логичен подход за решаване на проблеми, аналитични способности, способност за работа под напрежение, внимание към детайла и комуникационни умения – включително способността да предоставят информация по кратък и ясен начин за колеги, които нямат техническа грамотност.

Професият „Разработчик на мобилни приложения“ допадна на учениците, защото те всеки ден се възползват от приложенията в телефоните си. Десетки ученици изявиха желание да учат и да програмират мобилни приложения.

Представящият презентацията обърна особено внимание на един от начините учениците да започнат да се занимават с нови технологии като разработват проекти и участват с тях в национални състезания и олимпиади по информационни технологии. Кариерното ориентиране е стъпка в правилната посока за изграждане на личности с компетенции в IT сферата.

В края на презентацията интересът на учениците бе провокиран от въпросите, зададени от г-н Цветан Терзиев, който с педагогическо майсторство затвърди основните моменти от презентацията.

Възпитаници на СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград от години работят в престижни компании в IT сферата и са се доказали като много добри софтуерни разработчици, други овладяват тънкостите на кодирането, а трети сега правят своите първи стъпки в програмирането.

Срещата с четвъртокласниците е нова форма за кариерно ориентиране и модел за позитивно личностно възпитание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link