Ученици от клуб „Историкон“ към СУ „Васил Левски“ – до Разград и обратно

Ученици от клуб „Историкон“ към СУ „Васил Левски“ – Крумовград участваха в церемонията по връчване наградите от ХI-ия Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“.

Учениците, под ръководството на ръководителя на клуба Илиян Тосков – учител по история и цивилизации, завоюваха две призови места и представиха училището и клуб „Историкон“ по достоен начин. В конкурса участваха над 120 ученици от 68 образователни институции. Сред гостите на церемонията бяха внучката на разградския журналист и общественик Григор Попов, Теменуга Иванова и Божидарка Златарева, журналист, краевед и изследовател на живота и делото на Григор Попов. Те поздравиха всички участници.

След церемонията учениците от клуб „Историкон“ посетиха стадион „Хювефарма Арена“, който беше отворен специално за отличените в конкурс ученици. След посещението на модерното спортно съоръжение, учениците решиха, че ще подготвят и специално издание на историческия бюлетин, който ще бъде посветен на футбола.

На следващия ден организаторите на конкурса от ЦПЛР – Разград, бяха подготвили екскурзия в околностите на Разград. Учениците посетиха Демир Баба теке, където се предполага, че се намира гробът на алевийския светец от XVI век Хасан Демир Баба Пехливан. След това учениците посетиха Свещоливницата – Свещари, където имаха възможност да проследят цялата методология, свързвана с направата на свещи.

Най-вълнуващата част от програмата беше посещението на Свещарската гробница – учените смятат, че това е последния дом на Дромихет – царят на племето гети, което е населявало земите в региона. Програма приключи с посещение на Регионален Исторически Музей – Разград, Интерактивен музей – Разград и разходка сред руините на античния град – Абритус.

Преди да се приберат в Крумовград, учениците посетиха и Археологическия музей – Велики Преслав, където имаха възможност да видят Преславското златно съкровище, както и други находки, открити в старата българска столица – Велики Преслав, която също беше посетена от учениците. Там те се докоснаха до величието на Първото българско царство и времето на цар Симеон. Обиколката на Велики Преслав приключи с посещение на Златната църква, построена по времето на цар Симеон.

Отличията и историческата експедиция вдъхновиха още повече учениците от клуб „Историкон“ да работят за развитието на своя исторически вестник, където ще бъдат представени снимки и статии от посещенията им.

Ръководителят на клуб „Историкон“ изказва благодарности на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД за подкрепата, която получава клуб „Историкон“ при реализиране на дейностите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *