Ученици от СУ „Васил Левски“ в Крумовград отличени в Националния конкурс „Родолюбие“

Заключителният етап на конкурса се проведе във Велико Търново в музея на “Възраждането и Учредителното събрание”

Ученици от СУ  „Васил Левски“ в Крумовград, едно от най-големите училища в Южна България, взеха активно участие в XXVII Национален ученически конкурс на „Родолюбие“.

Това се случи във време, когато историята, културата и традициите са изправени пред предизвикателствата на съвременния свят.  Едни млади, будни и изпълнени с много патриотизъм ученици доказаха, че който има желание, може да постигне много.

Учениците от Xa клас – Лъчезар Асенов, Нина Петрова, Алекс Чаушев, Мелят Якуб  и учениците от XIe клас – Георги Вълков, Стефани Възгечевв  и Маргарита Манолова се включиха активно в конкурса с  есета, реферати и презентации. Те представиха достойно себе си, родния си край, родителите си и своите консултанти – Илиян Тосков – учител по история и цивилизации и  Христо Михайлов – ст. учител по английски език и ръководител на Клуб „Краезнание“.

Заключителният етап на конкурса се проведе във Велико Търново в музея на „Възраждането и Учредителното събрание“. Председателят на НК „Родолюбие“  Янка Такева откри церемонията, на която присъстваха – Димитър Панов – кмет на Велико Търново,  Таня Михайлова – заместник- министър на образованието и науката, представители на академичната общност и др .  В конкурса  са се включили ученици от страната и чужбина с  над 1200 разработки на различни теми.  До заключителния етап на конкурса са допуснати най-добрите разработки, сред тях и тези на учениците от СУ  „Васил Левски“. В своите разработки младите крумовградски  краеведи  проследяват историята на училищата и читалищата в крумовградско , на църквата Св. „Иван Рилски“ в Крумовград. Представят природните забележителности на Източните Родопи, споделят вижданията си за родния край.

На хълма Царевец младите краеведи  се докоснаха до историята на династията на Асеневци , възродили България през Средновековието, а в сградата на Учредителното събрание до възрожденския дух на първостроителите  на съвременната България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link