Фестивал на чушката ще рекламира община Кирково

Фестивал на чушката ще рекламира община Кирково. Идеята е заимствана от Празника на черешата в съседна Гърция, където гост беше кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той се провежда всяка година в началото на юни в граничното село Асомати. Продължава три дни.
Идеята е гостите на фестивала да научат, че районът е земеделски и там се отглеждат най-качествените череши, разказа кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.
“Това е един хубав повод за популяризиране на една нова земеделска култура, която може да допринесе за по-добри доходи на населението. Теренът е подобен на нашия в област Кърджали. В цялата област може да се преориентират хората към садене на зеленчуци”, заяви Шинаси Сюлейман.
Чушката може да бъде и лице на местен празник, смята кметът на Кирково.
“Да има веселба и малко реклама. Можем да измислим като атракция примерно как се прави лютеница”, допълни той.
След срива в тютюнопроизводството много стопани се преориентираха и сега районът е най-големият производител на капия в областта. Търговци от вътрешността на страната идват да купуват стока в Бенковски и Чорбаджийско.
24rodopi.com
На снимките:
Шинаси Сюлейман (вдясно) и гръцкият му колега Исмет Кадъ обсъждат фестивалите: Асомати се прочу с черешите, шансът на Кирково е в капията;
Фестивалът на черешата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *