Хасан Азис: В Кърджали от години и мюсюлмани, и християни живеят в разбирателство, това е формулата на мира в днешния напрегнат и сложен свят

ДПС събра над 1 500 мюсюлмани и християни на обща софра в Кърджали
Гюнер ШЮКРИ
Областният съвет на ДПС в Кърджали организира ифтар (благотворителна вечеря) по случай свещения месец Рамазан. Както вече 24rodopi.com писа, в Градската градина над 1 500 мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза. Менюто включваше тас кебап, пилаф, таратор и баклава.
Тук бяха бившият районен мюфтия Фикри Сали, енорийският свещеник отец Петър Гарена, зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Четин Казак, народните представители инж. Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед, Салиха Емин, Айхан Етем и Мехмед Атаман, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан.
Вечерята уважиха още кметовете на общините Ардино, Черноочене, Момчилград, Кирково и Крумовград, председатели на законодателните органи, общински съветници, кметове на населени места, общественици, бизнесмени.
В приветствието си към присъстващите инж. Хасан Азис подчерта, че на празничната вечер в центъра на Кърджали, за поредна година над хиляда и петстотин мюсюлмани и християни задават модела на толерантност не само в България, но и на Балканите и в Европа.
„В Кърджали от години и мюсюлмани и християни живеят в мир и разбирателство, почитат и уважават религията на другия. Ето това е формулата на мира, на добруването в днешния  напрегнат и сложен свят. Радвам се много, че като кмет на общината, отново имам възможността заедно да споделим свещения месец Рамазан и да изживяваме единството и сплотеността си”, заяви още инж. Хасан Азис. Той предаде специалните поздрави на присъстващите от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и лидера на Движението Мустафа Карадайъ.
Народният представител инж. Ердинч Хайрула, отбеляза, че месец Рамазан е символ на споделянето на човешки ценности, толерантността, щедростта, берекета, братството, обичта. „Тук на една софра са мюсюлмани и християни, тук всички сме едно”, каза още инж. Хайрула.
Бившият районен мюфтия Фикри Сали и имаминът на централната джамия в Кърджали Авни Ходжа отправиха молитва за благодарност към всички.
Цялата подготовка за традиционната благотворителната вечеря (ифтар) беше организирана от Младежката организация на ДПС в Кърджали под ръководството на председателя му Ахмед Моллахасан.
Екип на турския частен канал „Тек Румели тв” снима ифтара и ще излъчи подробен репортаж.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *