Хасан Тахиров: Ние сме едно голямо семейство Шафранови

Това заяви на семинар в Кърджали председател на асоциацията

Производителите на шафран и шафранови продукти в България непрекъснато се увеличават и се превръщаме в едно голямо семейство Шафранови. Отглеждаме растение, което достойно се нарича Цветето на Мира, защото за него няма национални граници.

В България хората които се осмеляват да отглеждат шафран вече са хиляди. Само членовете на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти са 6500. Те са предимно дребни производители. Повечето отглеждат до декар. Но има вече и такива с по 50, а в равнинните райони и до 100 дка. Това заяви на семинар в Кърджали Хасан Тахиров, председател на асоциацията. Форумът се състоя в голямата зала на читалище „Обединение 1913” и на него присъстваха хора от цялата област. Земеделска производителка от Кнежа бе прекосила България за да се срещне с Тахиров.

Хасан Тахиров представи накратко историята на шафрановото производство у нас. Припомни, как първите луковици са били внесени в страната ни тайно от турските власти с помощта на спортната легенда Наим Сюлейманоглу. Хасан Тахиров обясни, че от дете е останал с неподвижна ръка, но въпреки трудностите си в живота никога не е просил. Но е направил това пред иранския посланик. В Иран, както в Турция, има забрана да се изнасят шафранови луковици. Отидох при посланика и му казах: Никога не съм просил, но сега идвам за помощта Ви за моя народ. Шафранът ще спаси нашите планински и полупланински райони от обезлюдяване.

Иран е заплашен от тежки климатични промени. В районите, където се отглежда шафран не е капвал дъжд. Почвата е като бетон. Иран отделя 50 млрд.евро, за да задържи населението в тези райони. Той е готов да отглеждаме луковици в нашата страна, за да станат на три години, когато там дават цвят, поясни Хасан Тахиров. Затова вече с Иран имаме споразумение.

Споразумение за износ на 640 тона шафранови луковици имаме вече и с Китай. Китайците са проучили нашия опит. Те искат да отглеждат шафран в планинските и полупланинските райони. Поднебесната империя е страната с най-малко земеделска земя на глава от населението. И тя иска да спре миграцията от селото към града.

И в Иран и в Китай искат да контактуват директно с асоциацията. Наскоро италианска фирма е изявила желание да купува шафран чрез асоциацията за фармацевтични продукти.

В България вече имаме подкрепата на изпълнителната власт и научната общност. Имаме опитни полета.Шафранът може да храни десетки хиляди хора, категоричен бе Хасан Тахиров. Той посочи, че производителите могат да започнат с малки площи,от селските си дворове от 100 кв.м. Постепенно да разширяват засятото. Доходът от шафранови луковици от декар е  почти 10 пъти по-голям отколкото от тютюна. След години тестове Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия се е насочила само към един сорт, който е най-подходящ за нашите условия. Тя координира търговията с луковици между производителите в страната за да се гарантира качеството. Партнира си и с производители на шафранови продукти, които стават все повече. Сред тях има и хора произвеждащи дори ракия и водка със шафранови съставки. Козметичните продукти родно производство вече също са факт.

Хасан Тахиров отговори на десетки въпроси. Неслихан Варадлъ от Крумовград подчерта, че в семейството отглеждат шафран, благодарение на Тахиров, и че това е култура, която има голямо бъдеще. Той подари на присъстващите специален наръчник за отглеждане на шафран.

Много от присъстващите подадоха молби за членство в Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти.

Междувременно Хасан Тахиров бе поканен да представи вижданията си за отглеждане на шафран, като алтернатива на тютюна в Крумовградско. Във вторник в Крумовград Дънди прешъс металс организира среща в залата на Общинския съвет от 10 ч. Очаква се местните хора да проявят интерес към Цветето на Мира и да получат помощ от фонда на златодобивната компания.

Георги Кулов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link