Хасан Тахиров ще спасява родната къща на Наим Сюлейманоглу в село Птичар

Подхваща инициатива за превръщането й в музей

Родната къща на Наим Сюлейманоглу се руши безвъзвратно. Заедно с нея под напора на времето рухват още няколко къщи в малка махаличка на момчилградското село Птичар. И всичко това на фона на показен интерес към паметта на великия шампион, демонстриран след неговата смърт.

Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, подема инициативата за превръщането на родната къща на Наим Сюлейманоглу в музей. Той е инициатор за създаването на Инициативен комитет, който да събере средства за реставрирането в автентичния вид на дома на шампиона. Тахиров предлага той да бъде възстановен заедно с рушащите се къщи около него и да се оформи своеобразен етнографски комплекс, представящ родопски бит от началото на 20 век. Тахиров също така смята, че ще се намерят дарители, които ще подпомогнат да се направи и пътя до махаличката.

Уважението към един герой започва от родния му дом, от там започва историята му, подчертава Хасан Тахиров. Той е категоричен, че трябва да се възстанови всичко – от мегданчето, на което е играл Наим, до кладенеца, от който е пил вода. Бих искал да видя негов паметник , изобразяващ го на годините , на които ни напусна. Да седи замислен пред дома си, както обичаше да прави, когато дойде в България, подчерта Хасан Тахиров. Той споделя, че Наим обичал да му гостува. Идвал изненадващо, без да го предупреди. Сядал в двора и се усамотявал, любувайки се на природата. Тихо и незабележимо.
Великият шампион бе забравен приживе и в Турция и в България. Той обаче е знакова фигура, символ на приятелство между двете страни, смята Хасан Тахиров и подчерта, че Наим Сюлейманоглу винаги се е стремял да помага на България. Успява да издейства от турските власти забранени за износ шафранови луковици, за да се развие този поминък в Родината му.
Хасан Тахиров призовава земляците на Наим, неговите съотборници, спортната общественост, общественици, представители на бизнеса да се обединят около благородната кауза за реставрирането на родната му махаличка и дом. Смятам, че ще откликнат най-добрите реставратори в страната. Ще ангажираме и Националния институт за недвижимо културно наследство в София, категоричен е Тахиров.

Георги КУЛОВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *