Хората от Тасос: Българите вече ни носят печалба! Румънците са по-стиснати (снимки)

И след като признахме, че румънците са превзели остров Тасос (виж първата част –тук), редно е да отбележим констатацията на местните ресторантьори и търговци на сувенири: Българите може да са по-малко, но не са толкова стиснати, колкото са румънците!
Факт е, че румънците заобикалят вече черноморските ни курорти и през ГКПП „Маказа“ поемат за по-желаните от тях места в Северна Гърция. Който е без „ол инклузив“, е „абониран“ за най-близкия супермаркет. Северните ни съседи имат скромни възможности. Също като нас, но характерното за Лято`2016 е, че българите, които могат да си позволят по-големи харчове за почивка, избраха Гърция.
Отчитат го и търговците на остров Тасос, както и собствениците на таверни и бийч барове.
„Преди три години сочехме българите за туристи с ограничени финансови възможности. Тогава мечтаехме за гости от Западна Европа. Това лято сме много доволни от българите. Все повече от тях позволяват да харчат извън хотелите. Веселят се. Купуват се много сувенири. Българите вече носят печалба“, казва Димитрис Серис, който продава всевъзможни артикули за подаръци – от магнитчета със символите на Тасос до зехтин в малки шишенца. Миналата година печелел между 70 и 100 евро на ден, сега широката усмивка, която грее на лицето му, се обяснява с дневните 130-150 евро.
Някои българи са недоволни от закуските и вечерите в хотелите. „Недостатъчни са. Персоналът ни обяснява с новата ставка на ДДС-то, която е 24 процента, изреждат и куп други нови мерки, които трябва да стабилизират гръцката икономика. Иначе плажовете са пълни, но аз съм от този вид туристи – уникална природа, но държа и на храната и удоволствията“, посочва Михаил Иванов. Пловдивчанинът за първи път е на почивка на острова с площ от 380 квадратни километра.
(Следва)
24rodopi.com
На снимките:
Търговската улица в Лименас;
Плажът;

Фериботът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap