Център за временно настаняване на животни отварят в Ивайловград

Мярката е заради сигнали и оплаквания от граждани за нанесени щети върху посеви от безстопанствени животни

Център за временно настаняване за оставени без надзор селскостопански животни се създава в община Ивайловград. Той вече има издадено от БАБХ удостоверение за регистрация. Така оставените без надзор домашни животни в общината ще бъдат улавяни и настанявани в центъра.

Причината са зачестилите сигнали на граждани за за нанесени щети върху посеви от безстопанствени животни.

В общинската администрация са изчислени са таксите, необходими по изхранване на едно животно на ден, които предстоят на обществено обсъждане и приемането им на общински съвет, след което официално ще стартира работата на центъра. Капацитетът му е 40 дребни преживни животни, 10 едро преживни животни, 5 едрокопитни животни.

За оставен без надзор добитък ще следят служители от общинска администрация, кметове и кметски наместници, които ще съставят на собствениците актове и наказателни постановления. Животните на системните нарушители ще бъдат затваряни в центъра за временно настаняване, след което ще бъдат предавани на ветеринарните власти или предавани на установения собственика им срещу заплащане на всички такси по време на престоя и сумата от издаденото наказателно постановление.

Ще бъде назначен персонал, който ще отговаря за ветеринарно-санитарните грижи в центъра, поддържане на документацията, спазване на изискванията за хуманно отношение към животните, осигуряване на пълноценно хранене, постоянен достъп до вода на всяко животно и свободен достъп до хранилките и поилките. Сключен е  договор с ветеринарен лекар, който ще следи за здравословното състояние на всички новоприети животни. Член от екипа е преминал курс за хуманно отношение към животните в Тракийски университет-Стара Загора.

Кметовете и кметски наместници по места и собствениците на селскостопански животни вече са запознати с предприетите от общината мерки. Разяснителната кампания сред жителите на общината продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link