Чал и Багрилци ще бъдат водоснабдени, златодобивното дружество помага

Районът на Крумовград е с най-много населени места в България, в които липсва водоснабдяване, по думите на кмета на общината Себихан Мехмед.

Златодобивното дружество Дънди Прешъс Металс-Крумовград, по молба на кмета, преди да извърши геоложки проучвания по своята програма, е направило сондажи край селата Чал и Багрилци за търсене на вода. Общината е подписала рамков договор със златодобивната фирма, по който тя ще инвестира 1 600 000 лева в инфраструктурата на града и селата.

При сондажите са открити водоизточници, които могат да снабдят с питейна вода Чал и Багрилци. Сега тя подлежи на химичен анализ, готов е този на Багрилци, чака се резултат за Чал. Според кмета има надежда да излезе питейна водата.

В момента има доказана питейна вода с необходимите дебити за село Скалак, където е нямало водоснабдяване и са били на гравитачна вода и на кладенци. Засега селото се снабдява допълнително с водоноска, която влива в две бетонни цистерни водата и хората си помпат от там. Общината е поръчала проект за водопроводна мрежа, вече е готов ПУП и чакат Парцелирен план, който до 20 дни ще бъде представен.

За село Багрилци и Чал този процес вероятно ще остане за следваща година, по думите на Себихан Мехмед, поради дългите процедури за узаконяване и отчуждаване. „За да бъдем коректни, ще кажа, че не е само това водоснабдяване с парите на Дънди. Почнахме да правим преди две години снабдяване и на Дараци. Сега в момента направихме кметство Ковил.

В други населени места, където е водоснабдено, но не достига водата, поради сушавите последни лета, например към Мориянци, Махали, Красино – в общо 8 махали и населени места возим вода с водоноска. А имаме искания от много села”.

Така че – проблеми с водата ще има и трябва хората в това отношение да бъдат разумни, като потребление и като режим, когато се налага, обяснява кметът на община Крумовград Себихан Мехмед, която в заключение каза: От нас зависи дали сме отговорни за изразходването на водните ресурси. А това е живот – водата”.

 Дарина ДЕЕНИЧИНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap