Читав персонал за 600-700 лева?! Няма как да стане…

Кадрите, бизнесът и законите: Пияници и наркомани започват работа в заводи?!

Читави кадри за бизнеса в Родопите като цяло са кът. Поне това е проблем №1 за работодателите, афиширан по време на всякакви конференции, семинари, работни срещи с министри и т.н. Предстои в региона дори да стартира анкета „За нуждите на бизнеса”, в която всички тегоби да бъдат обобщени и анализирани. Всъщност, и без да се харчи подобен ресурс, при който отново определени хора ще усвоят средства за отчитане на дейност, истината може да се обобщи по следния начин-на хората им писна да работят за менте-заплати и потърсиха ново битие зад граница. Това е и причината за цифровите еквилибристики за „намалялата безработица”. Просто не останаха хора, а сериозните бачкатори, не чакат бюрата по труда да им намерят подходящо поприще.

„Буквално приемаме хора, които не могат сами да си напишат молбите за постъпване, а им даваме да работят с машини за милиони левове”, разкри преди време изпълнителен директор на едно от големите предприятия в Източните Родопи.

„Дават ни бонуси към заплатата, ако докараме нов служител, който се задържи поне шест месеца. Нито един не е взел допълнителен финансов стимул за задачата. Новите напускат след месец, максимум два”, пък разкриват служители в завод в Кърджали.

„Постъпват хора, които откровено имат проблеми с различни субстанции. Имало е случаи дори началник смяна да не може да дойде на работа защото е задържан за 24 часа в полицията заради шофиране в нетрезво състояние”, пък разкрива служител в отдел „Човешки ресурси” в чужда компания, разкрила производствени мощности край Арда.

 

Примерите

Служител в предприятие в Кърджали се размина с глоба в размер на 1000 лева за притежание на наркотици. За количеството от 0,3165 грама канабис било обяснено, че е за лично ползване. Това обаче не подлежи на коментар от закона. Младият мъж бе признат за виновен в притежание на високорискови наркотични вещества.

Негов колега от друг завод в Източните Родопи пък ще трябва да ползва неплатен отпуск. Той влиза за 4 месеца в затвора за шофиране в нетрезво състояние. Мъжът бил спрян за проверка, а дрегерът отчел 2,20 промила. Поради недостига на кадри, най-вероятно мястото му в предприятието ще бъде запазено до изтърпяване на наказанието зад решетки.

Примерите са само от последните дни.

„Къде е столът и бюрото? Няма да работя тук…”

 

„Ха, тук няма нито стол, нито бюро?! Как да работя така? Не, не искам, няма да започна…”. Думите са на мераклия за работа в едно от структуроопределящите предприятия в Кърджали. Идват след като му е показана трудовата позиция в производствения цех.

„Ние сме на крака по цял ден пред машините. Няма столове и бюра. Това ни е работата. Трябва да сме максимално концентрирани защото сме на големи и опасни машини. Идва този 24-годишен и пита първо къде ще сяда. Не става така”, коментира служител в цеха. Обяснява, че се е хващал за главата с новите работници. „Срича като чете, едва пише, не знае дори как да измери един цилиндър. Не е работил с ролетка, пък камо ли с шублер. Колкото искаш такива, питат ме елементарни въпроси. Задържат се около 3-4 месеца и напускат”, споделя работникът. Възнаграждението си не желае да коментира. Изрича единствено: „Смешно е!”.

Между 670 и 770 лева са средните заплати в големите предприятия в Родопите. Актуализации не се правят. Бонусите са рядкост, а двоен надник за националните празници съществува като понятие само на документи, разкриват служители. „Работих нощна смяна на 3 март. Започнах в 23 часа. Записаха ми деня изцяло на 4 март. Сбогом на допълнителното възнаграждение за официален празник. Това се прави най-редовно”, споделя 37-годишен служител на едно от големите предприятия в Източните Родопи.

Убеден е, че ако продължава така, съвсем скоро гладът за работници ще е още по-голям: „Заслужават да останат и без нас. Тогава направо да си наемат детски учителки за новите-да ги учат първо на азбуката и тогава останалото”.

„Бялата лястовица”

„Разчитаме на „Дънди” да промени статуквото ама надали. Предлаганите заплати са може би на-високите в региона, но са много далеч от минималните в Европа. Кандидатстващи за позициите в Крумовград има в пъти над свободните места. Дано и останалите големи работодатели вече са наясно как се привличат кадри. Условия, принципност и високи заплати. Няма вече будали да им се връзват на отношението. Работата е на макс, но ти казват „Повече от 670 лева не можеш да получаваш, а в същото време изнасяме продукция из цял свят”, коментира 45-годишен родопчанин, част от 100-те души персонал в доскоро едно от най-мощните предприятия в региона. Собствеността е френско-гръцка, а заплатите-африкански, както ги нарича мъжът.

“Миналия ден се върнахме от Холандия и се наложи да идем до болницата в Крумовград. Минахме и през прехваленото Дънди. Само като видяхме автопарка на работещите в прехваленото Дънди с 20-30 годишни трошки… Коментирахме с познат, че пред блока в които живеем в Холандия само със стойноста на 1-2 от колите на паркинга, може да се купи целия Крумовградски автопарк на работниците с най-високи заплати, че и ще останат пари…” – Коментира Крумовградчанин работещ в Холандия

 

Заплатата е важна, не работата

„Вече не подбирам. Няма значение каква ще е работата, а да е високо заплатена. Специалности и дипломи в днешно време са обезценени”. Това споделя безработен висшист от Кърджали, който срещаме в Бюрото по труда в областния град.

Ако един безработен с диплома от университет кандидатства за нискоквалифицирано работно място в региона, то той ще трябва да се бори за него с поне 8 души с осми клас или по-ниско образователно ниво. Това установи наша проверка на база последните данни от трудовите борси в област Кърджали.

През препитание в региона са 467 лица с висше образование. 3 632 души са регистрирани в бюрата по труда с основно или по-ниско образование.

Най-трудно пък си намират работа жени, като те съставляват 58 на сто от общия брой на безработните лица. 2 275 души повече от година не могат да намерят свое професионално поприще.

До хиляда лева на месец може да си докара сервитьор в някои от най-оборотните заведения в Кърджали, като основното му възнаграждение е над 700 лева, установи наша проверка. В същото време в областния град се търсят лекари, като офертата за месец е… 700 лева. И в двете сфери обаче има недостиг на служители. Интересното в случая е, че „въртенето на табла” се оказва далеч по-доходоносна работа от дейността на млад медик в Източните Родопи.

От гледна точка на намирането на препитание, то Кърджали и Момчилград са общините с най-ниска безработица в региона. На другия полюс пък са Ардино и Кирково. Едва 5,6 на сто е нивото по показател „Липса на работа” край Арда, като то е по-ниско дори от средните стойности за страната. 9,2% е безработицата в Момчилград, докато в Ардино достига рекордните 20 процента. Следва Кирково с 18,9 на сто безработни, Джебел-17,2% и Крумовград с 14,7%.

Към края на януари т.г. в отделите на трудовата борса в различните общини са се регистрирали общо 6 550 души. Нивото на безработица в областта е 10,8 на сто при 7,2% за страната. По този показател регионът е на 14 място сред 28 области.

Заплатите? Според статистиката, в края на м.г. средното трудово възнаграждение в Кърджали достига 830 лева, в Смолян-798, при 1095 лева за страната.

Според родопчани в двата региона, това далеч не отговаря на действителността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *