Читалището в Крумовград стана на век, благодарение на кмета вече е в обновена сграда

Rate this post

С празник под мотото „С песен, усмивка и надежда” в Крумовград бяха отпразнувани  100-годишния юбилей на НЧ „Христо Ботев 1914″, 170 години от рождението на закрилника на Тракия и Родопа планина – капитан Петко войвода, както и началото на светлите Коледни празници.

Първите стъпки в новото столетие за НЧ „Христо Ботев 1914″ бяха особено вълнуващи, защото празникът започна с откриването на обновена читалищна сграда, предоставена от Община Крумовград след ремонт и с „Довършителни ремонтни дейности, обзавеждане и оборудване на помещения за предоставяне на културни услуги на населението от Крумовград” по проект, финансиран по мярка 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони”, подкрепен от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Председателят на читалищното настоятелство Райчо Делев благодари на общинското ръководство за разбирането и подкрепата през годините. За това, че най-после бе намерено решение на проблема с материалната база на читалището.

Монолитната бяла сграда в центъра на града, строена за културен дом с помощта на много родолюбиви хора, се руши въпреки многобройните опити на общинското ръководство и читалищното настоятелство да я спасят и реконструират.

Кметът на общината Себихан Мехмед пожела на многобройните читатели, самодейци и приятели на читалището с присъщата им енергия и ентусиазъм да съхраняват   традициите и да ги предават на поколенията след тях, след което преряза трикольорната лента и благослови – „На добро да е!”.

На импровизирана сцена край елхата пяха групите „Пей ,сърце”, „Демет” и „Изворче”.

Потомците на тракийци се включиха в тържеството с песни в прослава на героизма, подвига и вечната признателност към легендарния капитан Петко войвода.

Празникът завърши с кръшни хора, с разрязване на огромна традиционна баница и с наричания за здраве, весели Коледни празници  и сполука през Новата година.

24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *