Чудовищен непукизъм! Купищата боклуци по брега на яз. „Студен кладенец“ нарастват главоломно

Жителите на село Гняздово продължават да изнасят чували с отпадъци, след края на всеки бивак на брега

Няма сила, която може да спре ековандалщината по брега на язовир „Студен кладенец“! Въпреки поредицата от публикации на „Нов живот“ от юли т. г. за нерегламентираните сметища в района на Гняздово, намерили отзвук и в бТВ, въпреки направената по задание на МОСВ проверка с предписание от РИОСВ – Хасково, камарите с боклуци в района се множат като брой и нарастват като обем.

Това е тъжната констатация на местните. Хората от селото вече истински се съмняват, че има институция в нашата страна, и изобщо сила, която да се опълчи срещу тези „с правата“ да отморяват сред природата.

„Елате да видите какво чудо е само! То не са пластмасови шишета, кенове, найлони, торби, туби, кофи, мокри кърпи с тонове, спални чували, фасове и какви ли не вехтории… Не жалят даже защитените територии на „Юмрук кая“ и Натура 2000“, възмущават се жителите на Гняздово докато ринат боклуци, прескачайки самоделните тоалетни в храстите.

Разказват, че само преди дни местен събрал десетина чувала боклук. Оставил ги на брега, за да бъдат изнесени от общинските фирми за почистване. Но това не се случило. Така се наложило самоинициативата да продължи като въпросните чували били изнесени до контейнерите в селото със собственото ремарке на негов съселянин.

А явлението съвсем не е изолирано само в този район, то е национален проблем, коментират хората от селото. Предлагат на 14 септември, когато за пореден път ще чистим България за един ден, да бъдат организирани доброволци и за разчистване на бреговата ивица. Според тях представителите на Ловно-рибарския съюз също могат успешно да се включат в провеждането на такива кампании, защото най-честите посетители на бреговата ивица са точно рибарите.

Освен това са решили да дадат гласност на проблема си и в национален мащаб. Вече са изпратили снимки с  местните „красоти“ за участие в тематична изложба, организирана от еко-организацията „Еко къмпинг Батак“. Ще подкрепят и инициираната им за подписка и петиция до съответните министерства с искания за регламентиране на свободното къмпингуване.

 

 

Това, което мотивира жителите на Гняздово да продължат своята битка срещу боклука е любовта им към късчето земя, което имат, към природата, към България. Те се надяват, че в даден момент мнозина ще осъзнаят, че е по-добре, по-здравословно и по-готино да живеем на чистичко – 365 дни в годината.

Нека всички ги подкрепим!

Божидара АНГЕЛОВА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *