Шивашките босове се договорили за таван на заплатите и да гонят работници-бунтари

Собствениците на шивашки фирми област Кърджали са постигнали договорка за таван на заплатите в бранша, това се жалват пред КНСБ работници.

Шивачките не само, че са най-зле заплатените трудово заети лица в Източните Родопи, но и нямат право на протести – работодателите са се споразумели да не наемат работник, уволнен от друга фирма. Наскоро „чорбаджия“ забранил на работничка, пострадала сериозно докато се прибира от работа вкъщи, да си издаде медицинско свидетелство. Опасявал се, че след като се потвърди трудовия инцидент, във фирмата ще влязат всевъзможни проверяващи.

Според анализа на председателката на областната структура на КНСБ Иванка Караколева причина на ниските заплати в региона са договорките между собствениците на дружествата. Според наблюденията на синдикалист №1, извън шивашкия бранш има ръст на търсенето на квалифицирани кадри и често се „крадели“ работници с по-високо възнаграждение.

Ниските заплати и доходи поставят Кърджали сред областите с най-високи дялове на населението, живеещо с материални лишения и на това под линията на бедност, сочи последното изследване на Института за пазарна икономика. В доклада се твърди, че през 2015 г. живеещите в бедност в Кърджали са 43,3%, или близо двойно повече от тези в страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *