Шинаси Сюлейман: Няма да позволим блокада на ГКПП ”Маказа” от страна на превозвачи

Предстоящите протестни действия на българо-гръцката граница от страна на Съюза на международните превозвачи (СМП) не са нормални и рационални. Община Кирково не е дала разрешение за това. Ние сме против блокирането на ГКПП „Маказа”. Това заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той посочи, че са проведени срещи с представители на бизнеса, които са на мнение, че подобни действия не допринасят за развитието на бизнеса в региона. Общинската администрация обсъди ситуацията и с полицията за пресичане предстоящата блокада.

 По-рано превозвачите с писмо уведомиха община Кирково, че ще започнат протестни действия за блокиране на пътя преди контролния пункт „Маказа” на гръцката граница.
 В писмото на СМП се казва, че протестите ще започнат в 10 часа сутринта на 29-и април и ще продължат до 8-ми май, като диапазоните за пропускане на превозни средства ще се ограничи на няколко часа дневно. Превозвачите уведомиха, че графикът на пропускане ще се съобщи по-късно.
Решението на СМП е следствие от стачните действия на земеделските производители в Гърция, които продължиха повече от 40 дни в началото на годината. Икономическите и финансови загуби, които българските превозвачи натрупаха, възлизат на над 10 милиона евро, което доведе до затруднения на българския транспортен бизнес, заявиха от СМП за причините, които са довели до решението им за протестни действия на границата.
В същото време гръцки медии съобщиха, че стотици жители на Комотини и района се готвят да прекарат почивните дни за Великден именно в Кирково и Кърджали.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *