Ще наказват лични лекари за некоректно попълнени имунизации на децата

Преди началото на новата учебна година на децата и учениците трябва да бъдат предоставени здравните картони с попълнен имунизационен статус

Личните лекари, които са попълнили некоректно медицинската документация за направените имунизации на децата, ще носят административна и наказателна отговорност.

Това става ясно от разпореждане на столичната Районна здравна инспекция (РЗИ), издадено по повод влизането в сила на Наредба № 6 за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

От РЗИ София напомнят, че с наближаването на новата учебна година на децата и учениците трябва да бъдат предоставени здравните картони с попълнен имунизационен статус.

Това изисква изписване на всеки прием на ваксина с доза, сериен номер и дата на поставяне.

„Изписването „отговаря за възрастта“ не се приема за достоверно, защото затруднява бързото събиране на адекватна информация при възникване на епидемична ситуация и вземането на адекватни противоепидемични мерки“, се казва още в писмото.

От РЗИ настояват за стриктно спазване на разпоредбите в Наредбата по отношение на диагностика, регистрация и мерки спрямо контактните лица заради моментната епидемична ситуация от морбили в столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link