Ще се приберат ли гурбетчиите от Англия заради Брекзит

Около 100 000 български граждани във Великобритания си идват да видят роднините у нас преди Брекзит. “Страхуваме се, че после Великобритания ще въведе визи, което ще усложни пътуването ни до родината, споделиха наши емигранти от Лондон, пише в. “Телеграф”.

Една от тях е Мариана Вълкова, която в края на миналата година изроди бебе във влак. След 2 седмици се прибирам в Сливен, призна тя. Обясни че, семейството й е в Лондон от 9 години и не се притесняват толкова от излизането на Великобритания от ЕС. Българите, които са там обаче по-малко от 5 години са ужасно разтревожени, споделя тя.
По информация на нашето министерство българите във Великобритания са 90 000, но по неофициални данни са 150 000.
Притеснението идва от информацията, че постоянен статут ще се дава на тези, които успеят да докажат, че в продължение на 5 години са пребивавали в страната. От тази седмица европейските граждани, които искат да продължат да живеят във Великобритания, след като тя напусне ЕС, могат да кандидатстват за него. От британското вътрешно министерство успокоиха, че при трудности с регистрацията кандидатите могат да опитат отново след 30 март. Тогава е денят на напускането на ЕС. Достъпът до системата за кандидатстване ще става чрез въвеждане на национален осигурителен номер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link