Златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ удостоена с две награди за дарителство

Компанията получи признанието на Български дарителски форум за своите програми в Челопеч и Крумовград.

„Дънди Прешъс Металс“ бе отличена с два приза на годишните награди на Български дарителски форум 2018, провели се в четвъртък вечер под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Минната компания бе наградена в категориите „Най-голям обем финансови дарения“ и „Най-добра програма на местен дарител“ за нейната социално отговорна дейност в двете общини, в които оперира – Челопеч и Крумовград.
За 13-а поредна година Български дарителски форум (БДФ) награди най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и неправителствени организации в страната. Домакин на събитието беше Президентът на Република България Румен Радев. При откриването му държавният глава сподели: „Аз съм не просто домакин, а ваш съмишленик в тази благородна кауза. Даряването преди всичко е осъзнат акт на ангажираност към обществото, който се възпитава. Затова е много важно примерите, които вие давате, да бъдат добър образец за подражание и поведение на младите хора“.

Двете дружества на „Дънди Прешъс Металс“ в Челопеч и Крумовград бяха отличени за инвестициите, които правят в развитие на местните общности и за насърчаване качеството на работа в сфери като образование, култура и спорт. Тяхната обща стойност е над 2,2 млн. лв.

„Дарителството включва много неща – то е кауза, преклонение и обич към отечеството, подкрепа за местната общност. За мен е изключителна чест да обявя победителя в категория „Най-голям обем финансови дарения“. През 2017 г. компанията е дарила повече от 1 700 000 лв.за подобряване условията на живот в общините от Средногорието, помогнала е на десетки неправителствени организации да реализират свои инициативи и издържа самостоятелно гимназията за чуждоезиково обучение „Челопеч“ – Дънди Прешъс Металс Челопеч.“, обяви победителя кметът на Монтана Златко Живков.

Вицепрезидентът и генерален мениджър на минната компания за България д-р инж. Илия Гърков се качи втори път на високата трибуна, за да вземе и приза „Най-добра програма на местен дарител“, за който бе номинирана от Община Крумовград. Той заяви, че „Дънди Прешъс Металс“ ще продължи да инвестира в устойчивото развитие на регионите, където дружествата извършват дейност, и че се радва, че младите хора в Крумовград се завръщат по родните си места, привлечени от възможностите, които „Дънди Прешъс Металс“ осигурява.

***
Отличените през 2018 г.:
Категория „Най-голям обем финансови дарения“
„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД
През 2017 г. компанията е дарила за общественозначими каузи повече от 1,7 млн. лв.

Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“ 
„Контур Глобал Марица Изток 3″
Компанията изгради и оборудва парк „Езерото“ в Гълъбово и го дари на общината. Предоставените безвъзмездно на социални, здравни и културни институции стоки и услуги са за близо 814 500 лева.

Категория „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“
„САП лабс България“
През 2017 г. доброволци от „САП лабс България“ са дарили 8965 часа доброволчески труд на обща стойност почти 328 800 лв.

Категория „Най-щедър дарител“ 
„Колпойнт Ню Юръп“ (TELUS International Europe)
Чрез подкрепа на проекти на граждански организации и доброволчески труд на служителите компанията е дарила 1.91% от печалбата си преди облагането с данък за 2017 г.

Категория „Най-добра дарителска програма“
„Лидл България“
Чрез програмата си „Ти и Lidl за по-добър живот“ през 2017 г. компанията е подкрепила 31 социалнозначими проекта в 18 населени места в страната. Проектите са избрани измежду 425 кандидатури в конкурса за инициативата.

Категория „Най-добра програма на малко и средно предприятие“
„Филип Морис България“
„Забавно лято, грижовна есен“ е дългосрочната програма на компанията за устойчиво развитие и подпомагане на деца и възрастни в тютюнопроизводителни региони. Всяка година се увеличават броят на включените населени места и на участващите хора, както и финансовата инвестиция в проекта.
Категория „Най-добра дарителска програма на местен дарител“
„Дънди прешъс металс Крумовград“ ЕАД
Компанията подпомага благоустрояването, здравеопазването, спорта и културата в община Крумовград. През 2017 г. там са вложени близо 540 хиляди лева.

Категория „Най-устойчива дарителска програма“
„Райфайзнбанк България“
От 2009 г. насам дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“ подкрепя общественозначими проекти в областта на здравеопазването, социалната политика, културата, образованието, екологията. Над 2 720 000 лв. са дарени от началото на инициативата до края на миналата година.

Категория „Най-сполучливо партньорство“ 
„Ейвън козметикс България“ и „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ за създаване на гореща линия за жертви на домашно насилие
„Ейвън козметикс България“ събира средства за първата безплатна денонощна телефонна линия за жертви на насилие в продължение на две години. Началото е сложено преди шест месеца с дарение от 50 000 лв. Телефонната линия е организирана и обслужвана от „Алианс за защита от насилие, основано на пола“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *