Музей с находки от Ада тепе изграждат в Крумовград

Експозицията с най-ценните находки, открити на мястото, ще бъде готова до края на тази година

До края на тази година в Крумовград ще отвори врати музей. Той ще съхранява най-ценните находки, открити на мястото, където се изгради рудник „Ада тепе“. Реализацията му се дължи на община Крумовград и златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“.

 

„През годините наши екипи геолози, Националния институт по археология с музей към БАН направиха задълбочено проучване и успяха да извадят от района на бъдещата ни производствена площадка всичко, което е ценно и което показва наличието на най-стария рудник в Европа, сподели за Радио Кърджали Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в компанията.

Оттам се събра около 15-17 тона керамика, която в една голяма част вече е асамблирана и са направени съдове и различни инструменти, намерени от тези далечни времена. Минната галерия – на нея е направен 3D модел, така че и тя е готова за възстановка. В момента работим с община Крумовград в посока изграждане на музейна сбирка в ОДК, до края на годината тази музейна сбирка ще бъде факт, каза Цакова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *