10-годишна родопчанка пише книги, продава ги благотворително в помощ на болни деца

Rate this post
В читалище „Христо Ботев 1914″-Крумовград гостува една фея с много добро сърце. 10-годишната Нели Делева е родом от родопския град, но с родителите си живее в Хасково и сега е на гости на баба и дядо. Момиченцето е достойно за пример и подражание не само от страна на връстниците си, но и от много от възрастните хора. Всичко започнало по Коледа, когато вместо да подари по първоначален замисъл красивите картички, които е нарисувала на своите близки, тя ги разпродаде на традиционния благотворителен базара в областната администрация в Хасково, а парите внесе по сметката на дете, което се нуждае от лечение.
Нели бе написала и трогателно писмо до семейството на болния Алекс. „И аз, и всички ние сме убедени, че следващата година Вашето дете ще е тук, в залата, ще е по детски палаво, жизнерадостно и най-вече – оздравяло”, написа тя.
Като истинска малка фея на добротата четвъртокласничката Нели Делева за пореден път се опитва да помогне на болно дете като направи своя акция за Деня на детето. Нели отбеляза своя първоюнски празник с мисълта за друг. Тя подреди базар със саморъчно нарисувани картички и откри акция по набиране на средствата за болно от детска церебрална парализа момиченце.
Насред пъстроцветните си носещи доброта и светлина картички, Нели изписа с големи букви и банковата сметка на детето, към което е насочена в помощ и нейната инициатива.
Нели Делева, която вече завърши 4 клас в хасковското ОУ “Христо Смирненски” написа и първата си книга. Тя е със заглавие “Света на мравките” и представлява екоприказка. Творбата й е от 20 страници, а за написването им е била необходима една седмица. Илюстрациите също са дело на Нели и са й отнели доста повече време.
Творчеството на Нели определено радва нейната класна ръководителка Таня Славеева, а петокласничката от есента вече пише новата си голяма книга.
Издадени са 60 бройки от “Света на мравките”. Тя възнамерява да ги продаде благотворително, като средствата отново ще отидат при някое болно дете. Мечтата на Нели е ако й останат средства да посети Париж. Талантливата хасковлийка е безрезервно подкрепяна от своята майка Николина Делева.
Нели представи своята книга в крумовградското читалище, а желаещите имаха възможност благотворително да си купят книжката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *