13 пъти „Лишаване от свобода за 6 месеца“ и по 200 лева глоба за иракчаните от Маказа

„Признавам се за виновна, че влязох незаконно в България. Знам какви ще са последствията от сключеното споразумение. Ще изтърпя наказание „Лишаване от свобода” за срок от шест месеца, условно и наказание „глоба” в размер на 200 лева”, заяви родената в град Синджар, Ирак,  Ш. Х. Абдуллах Хкрш пред съда в Момчилград.
Тя подписа споразумение с прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство и поиска бърз процес, предаде репортер на 24rodopi.com от съда в Момчилград.
Неграмотната иракчанка бе една от задържаните в събота призори, малко след 3.00 часа, 29 иракчани в района на граничния проход Маказа, за което първи 24rodopi.com писа.
13 от тях вече получиха присъди.
13 пъти Районният съд в Момчилград отсъди: „Лишаване от свобода за 6 месеца”, като отложи изпълнението на наказанията за срок от 3 години. На призналите се за виновни е наложела и наказание „Глоба” в размер на 200 лева. Направените разноски за преводач – по 60 лева за всяко от делата, са за сметка на съда.
Иракчаните са признати за виновни в това, че на 23 юли са влезли през границата на страната от Република Гърция в Република България в района на 34-та гранична пирамида в землището на село Лозенградци, община Кирково, без разрешение на надлежните органи на властта.
Всичките осъдени иракчани са от град Синджар и са кюрди по произход.
Очаква се и другите задържани мигранти да получат условни присъди.
Досъдебни производства са образувани срещу арестуваните 3-ма каналджии.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *