16 години от атентата в Кербала

В Плевен ще бъде почетена паметта на българските военнослужещи, загинали при атентат в Кербала, Ирак, преди 16 години, съобщиха от Плевенския гарнизон.

Духовници от Плевенската митрополия утре от 11.00 часа ще отслужат панихида пред паметната плоча до КПП на войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и ще бъдат положени венци и цветя. Паметната плоча е за загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада – офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

Преди 16 години при атентата срещу базата “Индия” в Кербала загинаха четирима български военни от първия български контингент в Ирак, припомни Багрян Спасов от Плевенския гарнизон. 29-годишният командир на рота, капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач, редник Свилен Киров, от българския пехотен батальон, загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент, уточни той. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почива 26-годишният лейтенант Николай Саръев, допълни той. Повече от 20 човека са ранени в различна степен при нападението с взривена кола-цистерна, пробила загражденията, въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива, припомни още Спасов.

На 27 декември 2003 г. по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата. Вероятно цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. Взривът и мощната ударна вълна срутват оградната стена, както и почти всички стени от северната страна. След 10 минути е извършен подобен атентат в центъра на Кербала, непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция.

Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада, допълни Багрян Спасов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *