18-ият Национален тракийски събор събра в парк „Простор“ над 300 певци и танцьори (снимки)

Кърджали е домакин на 18-ия Национален тракийски събор. Парк „Простор” събра над 300 певци и танцьори.

Тази година всички тържества, провеждани от тракийските дружества в страната, са посветени на 120-годишнината от организираното тракийско движение в България, поставило началото си на 12 май 1896 година във Варна.
Организатори на събора са Регионалният съвет на тракийските дружества в област Кърджали, Тракийско дружество “Д. Маджаров”, Тракийското младежко дружество, Народно читалище “Тракия-2009″ и Община Кърджали. Участници отново са състави от региона – Кърджали, Момчилград, Крумовград, Аврен, Девисилово, Малък девисил, Кирково, Народно читалище „Родопски фар” в кв.”Гледка”, както и състави от областите Пловдив, Ст. Загора и др.
По случай 120-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България, ръководствата на Тракийско дружество “Д. Маджаров” и Тракийско младежко дружество подготвиха изложба.
„Тракийската организация в Кърджали е създадена през 1920 г., а национални тракийски събори в града се провеждат от 1962 г. Самодейността ни е на много високо ниво”, заяви председателят на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” Яни Янев
Гости на празника на народният представител Цвета Караянчева и областния управител Илия Илиев.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap