19 октомври – Храмов празник на църквата “Св. Йоан Рилски” в град Крумовград.

Църквата Св. Йоан Рилски е сравнително нова – построена през 1934 г. по инициатива на жители на града. Строителите са от Смолянско.

Храмът е осветен от пловдивския митрополит Кирил, по-късно Патриарх български. Изградена е от ломен камък на хоросанов разтвор, частично измазана. Иконостасът и тронът са от дърворезба (орехово дърво), изработени в град Пловдив. Църквата е действаща. Обявена е за Паметник на културата.

В Деня на храмовия празник отец Георги отправи поздравление: “Божественото благословение да бъде върху всички! Честит Храмов празник Св. Йоан Рилски!”
Св. Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на България, патрон на българските будители и основател на най-големия манастир в България – Рилската света обител.

Дълбоко почитан от българския народ св. Йоан отправя молитви към Господ, грижейки се за своите чеда, с които пребивава дори и сега, телесно чрез Светите си мощи, съхранявани и почитани в Рилския манастир. Живял в епохата на Златния век на Първото българско царство Св. Йоан изоставя светските удоволствия, стремежи и облаги, за да заживее уединено в Рилската пустиня, в крайни лишения, пост и молитва, и съзерцание на Господ, от който получава безброй чудеса и венеца на светостта. Изпълнил е в най-висша степен повелите на Спасителя “да се отрече от себе си, да вземе кръста и да Го последва”.

19 октомври е празникът на Софийската духовна семинария, на миньорите, а също и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз (БЛС) избира за покровител на медиците св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса – както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap