2-ма загинали и 55 ранени в катастрофи за 5 месеца! Старт на акция „Да пазим живота на децата!”

Rate this post

146 пътни произшествия са възникнали от началото на годината до края на месец май на територията на областта, обявиха от регионалния пресцентър на МВР. 49 от тях са тежки с двама загинали и 55 ранени. Сравнението със същият период на миналата година показва ръст на тежките ПТП с 22 броя, увеличение на загиналите с един човек повече и увеличение на ранените с 24. Броят на леките произшествия е със 17 по-малко.

През пролетно-летния период и след излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши, анализират от „Пътна полиция”. Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места; децата и юношите от 10 до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

С цел ограничаване нивото на пътнотранспортната аварийност с деца и юноши през рисковия за ПТП период на лятната ваканция и превенция на причините и условията за възникване на произшествия с малолетни и непълнолетни, за времето от 1 до 15 юни 2013 г. ще се проведе традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

През периода на акцията и през цялата ваканция на учащите ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на пътна, охранителна полиция, полицейските и младши-полицейските инспектори на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. Полицейските служители ще реагират и намесват превантивно при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap